A kavanszit ragyogóan szép ásvány, főként a gyűjtők körében keresett.
Neve jellegzetes összetevői, a kalcium (Ca) és a vanádium (V) vegyjeléből származik.
A rétegszilikátok közé tartozik. Megnyúlt, prizmás vagy csillag alakban elhelyezkedő, többnyire halmazokat alkotó kristályok formájában jelenik meg. Gyakoriak a gömbös halmazok is. A kavanszit megjelenését elsősorban csodálatosan kék (olykor kékeszöld) színe jellemzi.
Fénykép-0022

A kanvaszit könnyű, kemény és törékeny ásvány. A többi rétegszilikáthoz hasonlóan jól hasad. Átlátszó, üvegfényének csillogása különösen széppé varázsolja. Hidrátásvány: kristályrácsában vízmolekulák találhatóak.

Fénykép-0084

Képlet: CaV4+OSi4O10 · 4H2O
Kristályrendszer: rombos
Szín: kék, zöldeskék
Fénye: üvegfény
Átlátszóság: átlátszó
Keménység: 3-4
Hasadás:jó
Kitartás: törékeny
Porszín: kékes-fehér
Sűrűség: 2,33 g/cm³
Fluoreszcencia: nincs

Fénykép-0030

1967-ben fedezték fel az Oregon állambeli Malheurban (USA).
A kavanszit jellegzetesen bazalttípusú kőzetekben képződik, és elsősorban vulkánok kitöréséhez kötődik. Képződési környezetében a magma lehűlése során felszabaduló gázok kisebb-nagyobb üregeket alakítanak ki, s ezek a hólyagüregek  lehetnek a kavanszit bölcsői. Gyakran társul a zeolit csoportba tartozó stilbittel vagy az ugyancsak a rétegszilikátok közé tartozó apofillittel.

s-l16001

CAVANSITE CRYSTAL ON WHITE MATRIX
Size: 3.5 X 2.5 cms
Weight : 22 grams
Location : Nasik, Maharashtra, India.

A kavanszit elég ritka ásvány,  sem a Kárpát-medence térségében, sem máshol Európában nem ismerjük a lelőhelyét. Gyönyörű sugaras kristálycsoportjai vannak az indiai Maharashtra tartományban a Puna (Poona) mellett lévő bányákban. Ismert lelőhelye még USA (Oregon), Brazília és Új-Zéland.

Fénykép-0021

Ipari értéke nincs, az ásványgyűjtők körében népszerű.

Ezt a darabkát pl. Indiából tudtam beszerezni, ingyenes kiszállítással küldték el 1644,-  forintért. Az anyukám azt mondta, hogy egy ezrest sem adna érte, azonban az az igazság, hogy én ennél olcsóbb “akciós” árral még sem előtte, sem azóta nem találkoztam. Valóban sokat költök ásványokra (olykor drágakövekre), amik a valóságban koránt sem drága kövek, ugyanis a legtöbb, amit kifizettem egy ásványért az kettőezer-ötszáz forint volt. Viszont rengeteg időt töltök a képernyő előtt, hogy valóban számomra is elérhetőek legyenek az olykor szinte megfizethetetlen darabok.

Fénykép-0027

Feltételezett hatása: A fizikai hatásai közül a legtöbb weboldalon a torokfájás illetve a hallásproblémák gyógyítására javasolják, ezenkívül néhány helyen megemlítik a vesékre és a húgyhólyagra gyakorolt jótékony hatását is.
A kavanszit olyan kő, amely sok pszichés területen segít. Nagymértékben ösztönözheti az intuíciót, fokozhatja a pszichikai tudatosságot és fokozhatja a kommunikációs képességeket. Segít, hogy tudjunk hallgatni, ha kell, és abban is, hogy figyelemmel végighallgassunk másokat. Arra ösztönöz, hogy megbízzunk azokban a belső sugallatainkban, amelyek irányítják döntéseinket. A kavanszit különösen hasznos a pszichés gyógyításban, mivel védi a gyógyítót pszichés gyógymódok során.

Fénykép-0019

Fénykép-0001