Fénykép-0007

2015 decemberében az egyik hazai online piactéren egy hirdetésben egy kicsike kövekből álló piciny ásványgyűjteményt kínáltak megvételre “egy az egyben”. Javarészt csiszolt kövek voltak benne meg két geóda, illetve vannak is, mert azóta a nagyobbik fiamnak köszönhetően már nálam van. (A kisebbik egy hatalmas ametiszt hozott haza legutóbb Németországból.:-)
Több olyan ásvány van az apró kövekből álló vásárolt gyűjteményben, amit eddig is ismertem, de lehet, hogy lesz jó pár olyan, amit nem is tudok majd beazonosítani. A képeken lévő kisebbik zöld ásvány is eddig ismeretlen volt számomra, aztán az idén januárban Kínából megérkezett hozzá az a 48 grammos atacamit, ami azt erősíti bennem, hogy igen, ez is valóban az lehet.

Fénykép-0037

Atacamit

Az atacamit egy réz-halogenid ásvány, az atacamit csoport tagja. Kristályait sokszor csak nagyítólencsén át nézve lehet csak igazán értékelni. Nevét a Föld egyik legkietlenebb vidékéről a chilei Atacama sivatagról kapta 1801-ben (vagy 1802-ben) Dmitri de Gallitzintól.

Fénykép-0002

Ragyogó sötétzöld színű ásvány. Kristályai prizmás termetűek, táblásak, nem ritka az ikerképződés, Gyakori a tűs, szálas, szemcsés vaskos kifejlődés.

Fénykép-0012

Képlet: Cu2Cl(OH)3
Kristályrendszer: rombos
Szín: fűzöld, smaragdzöld, feketésszöld
Porszín : almazöld
Fény: üveg vagy gyémántfényű
Átlátszóság : átlátszó vagy áttetsző
Keménység: 3-3,5
Hasadás : tökéletes
Sűrűség: 3,75 g/cm³

pAz atacamit sivatagi vagy félsivatagi körülmények között, tehát vízszegény környezetben képződik. Itt a rézásványok felszíni oxidációs övében képződik a többi halogenid ásvány is. Az atacamit a vulkáni kürtők közelében szublimáció útján, tehát a magmás eredetű gőzök lecsapódásával és megszilárdulásával képződik. Az atacamit gyakran társul a többi rézásvánnyal, például a malachittal, a kuprittal és a termésrézzel.

Fénykép-0053

Jelentősebb előfordulások: Atacama sivatag, Chile, Vezúv és az Etna, Olaszország; Burra Burra, Ausztrália, Mexikó és Arizona, Amerikai Egyesült Államok stb.

Fénykép-0038

Feltételezett hatásai: Az atacamite egy erős energiájú kristály. Gyakran használják az érzelmi gyógyulásra, Védőkőként is ismert. Használhatjuk a spirituális látásmód serkentésére, de segíti a vizualizációt is. A nagyfokú tisztaság köve. Megnyitja a magasabb rendű szívcsakrát, több feltétel nélküli szeretetet hoz az életünkbe.
Serkenti az immunrendszer működését. Fokozza a termékenységet. Áldásos hatású az idegrendszerre, segít túljutni a stressz helyzeteken, csillapítja az idegeket.

Fénykép-0017

Az atacamit összetéveszthető a malachittal. Sósavval végzett próba alapján lehet megkülönböztetni a két ásványt: a malachit pezsegve oldódik, az atacamit pedig nem. A régi, pici atacamit ásványomból (a párom segítségével) egy pici port levettünk és feloldottuk sósavban. Nem pezsgett. Biztos, ami biztos alapon, egy malachit kristályból is pár porszemet kapartam, hogy vajon pezseg-e. Pezsgett:-)

Fénykép-0025

Fénykép-0003