Fénykép-0040

Igen-szép-hosszú nevet adtam a bemutatásra kerülő ásványnak. Pedig csak egyféle, a színéről és a fényéről valóban könnyen felismerhető kőről van szó.

Az olivin nem önálló ásványfaj, hanem a fayalit (Fe2SiO4) és a forsterit (Mg2SiO4) ásványfajok közötti elegysor köztes összetételű változata, képlete: (Mg,Fe)2SiO4.

A peridot pedig az olivin (vagy olivin sor) drágakő változata.

Fénykép-0017

Azonban bárhogyan is hívjuk ezt a vas-magnézium szilikátot: az ásványnévtárban és az ásványrendszertanban forsterit-fayalit (ha több a magnézium benne, akkor forsterit, ha a vas több benne, akkor fayalit), a drágakövek között peridotnak, és akár itthon találod meg a bazalton, akár olivinként a kiskereskedőknél, ha egyszer láttad, akkor többnyire másodszor is felismered.

p74g Natural Peridot Olivine Crystal Stone Rock Chip Specimen
Kínából, 2015-ben

p20.54 cts. 5.1 x 2.7 mm UNHEATED NATURAL
GREEN PERIDOT ROUND CHINA –Thaiföldi csiszolás

p31 x 100g Green Peridot Gravel – Beszerzés: Kína
Material: Green Peridot – Weight: 100g

p40.54 cts. 5.1 x 2.7 mm.UNHEATED NATURAL ROUND GREEN PERIDOT CHINA

Fénykép-0066

Képlete: (Mg, Fe)2SiO4
Kristályrendszer: rombos
Hasadás: jó
Törés: kagylós
Keménység: 6,5-7
Sűrűség (g/cm3): 3,2-3,4
Átlátszóság: átlátszó, áttetsző
Szín: olivinzöld, sárgászöld, palackzöld, barnás
Karc: fehér, színtelen
Fény: üvegfény

Fénykép-0016

A peridot gyakori ásvány a magmatikus kőzetekben. Gyakran fordul elő mafikus (bázisos)  és ultramafikus kőzetekben, (pl. gabbró, bazalt) illetve lehet találkozni vele a megszilárdult lávában is. A peridot olykor felbukkan meteoritok kőzetalkotójaként.

Fénykép-0025

Az olivincsoportba tartozó ásványok általában igen sokfelé fellelhetőek és rendszerint gyakoriak. A peridotot bányásszák Ausztráliában, Brazíliában, Dél-Afrikában, az Amerikai Egyesült Államokban Kenyában, Kínában, Mexikóban, Minmarban, Norvégiában, Pakisztánban, Srí Lankán, Szaúd-Arábiában, Tanzániában. Magyarországon a bazalthegyekben a Medves-fennsíkon és a Tapolcai-medencében fordul elő.

Fénykép-0060

A legnagyobb csiszolt peridot 310 karátos, és a Smithsonian Intézetben található Washingtonban; a cárokhoz tartozó 192,75 karátos kő a Moszkvai Gyémánt Kincstárban található; és a 146 karátos peridotot a londoni Geológiai Múzeumban tartják.  A peridot egy viszonylag olcsó drágakő kis méretben, de a 10-15 karátos kövek nagyon ritkák és drágák.

Fénykép-0034

Feltételezett hatásai: A peridot elősegíti a gyors regenerálódást, jó hatással van a bőr állapotára. Ebből adódóan ajánlják ekcémával küszködőknek. A bőr egész területén hat a pattanásokra, a herpeszre, a kiütésekre (csalánkiütésre is), a pikkelysömörre (psoriasis), a pigment hiányos bőrfoltokra. Feszesebbé teszi a szöveteket. Ezen kívül a peridot csökkenti a haragot, féltékenységet, sértődöttséget és egyéb negatív lelkiállapotokat. A melankólia,  a depresszió,  a negatív gondolatok, a szégyenérzet,  gondok okozta álmatlanság, önvádak, önsajnálat és téves eszmék esetében is hasznos segítség. Hatására megtanuljuk, hogyan éljünk és cselekedjünk önállóbban, hogyan határozzuk meg mi magunk életünk irányát, s hogyan szabaduljunk meg önvádjainktól.

Fénykép-0041