Fénykép-0005

A kuprit (Cu2O) az oxidok és hidroxidok osztályába tartozó magas réztartalmú ásvány. Másodlagosan képződik a réz-szulfidok oxidációs termékeként. Oktaéderes vagy rombdodekaéderes kristályokban és tűs halmazokban is megtalálható. Kristályai leggyakrabban durva vagy finomszemcsés vaskos tömegekben fordulnak elő.  Az egyik legfontosabb rézércásvány.

Fénykép-0013

A kupritot először tudományosan Wilhelm Ritter von Haidinger írta le 1845-ben, az ásvány elnevezése réztartalma miatt a kémiai réz latin neve/Cuprum – Ciprus/ alapján történt.

Fénykép-0014
Képlete: Cu2O
Kristályrendszer: köbös
Törés: kagylós, egyenetlen
Keménység: 3,5-4
Sűrűség (g/cm3): 6,14
Átlátszóság: áttetsző, opak
Szín: kárminvörös és más vöröses árnyalatokban, felületén sokszor zöldes vagy szürkés árnyalatú
Porszín: barnásvörös
Fény:  kristályai üveg vagy fémes fényűek
Oldhatósága: hígított salétromsavval maratható
Egyéb jellegzetesség: izzítva megolvad réz kiválása mellett.
Fénykép-0018

A kuprit vörös színe leginkább talán a kalkotrichitnak mondott változatán jelenik meg. Szénsav hatására idővel malachittá alakul, ezért majdnem minden esetben vékonyabb-vastagabb zöld malachitréteg jelenik meg az ásvány felületén.

Cuprite 4

26 g red Chalcotrichite/Cuprite crystal mineral specimen

Fontosabb lelőhelyei vannak az Amerikai Egyesült Államokban (Arizonában), Oroszországban, Namíbiában, Bolíviában, Chilében, Olaszországban (Ligúria és Szardinia). Magyarországon a Nagybörzsönyben a rózsabányai ércesedésben termésrézzel együtt felszíni kibúvásokban is megtalálható. Szabadbattyánban a bányászat során a galenit mellett találtak malachitot és kupritot is. Recsken apró foltokban, a Velencei-hegységben mikrokristályosan találták. Nagyobb előfordulása Rudabányán volt található termésrézzel, nagy centiméteres nagyságú kristályait is megtaláltak.

Fénykép-0011

Feltételezett hatása: Segíti a vérképződést és a vér tisztulását. Javítja a sejtek oxigénfelvételét, ezzel is erősítve az immunrendszert. Menstruációs panaszok esetén is alkalmazható. Erősíti az anyaméhet és segíti a szülést.
Mentálisan: segít abban, hogy csökkentsük a gondolkodást azokról a dolgokról, amelyekre nincsen irányításunk. A kuprit képes visszahívni és megvizsgálni az elmúlt élettapasztalatokat. Segít meggyógyítani az apával való kapcsolatot.

Fénykép-0014 Fénykép-0001