Fénykép-0007

Kalkantit a réz-szulfát pentahidrátja. Neve a görög khalkosz és anthosz szavakból származtatható le, az összetétel jelentése: „rézvirág”. A kalkantit leginkább a CuSO4.5H2O képlettel írható le.

s-l1600K

Az ásvány kék vagy kékes-zöld színű, vízben oldódó szulfát ásvány. Leggyakrabban a réz lelőhelyek oxidációs zónáiban fordulnak elő. Jó oldhatósága miatt elsősorban a száraz éghajlatú helyeken fordul elő. A kalkantit triklin rendszerben kristályosodik. Rövid prizmaszerű vagy vastag táblaszerű kristályokat képez. Emellett lehet ömledékszerű, szálas, darabos vagy szemcsés habitusa is. Általában üvegfényű.

Fénykép-0024

A kalkantit az egyik legjelentősebb képviselője a hidratált szulfát ásványoknak. Hozzá hasonló ásványok még a jokokuit (MnSO4.5H2O), siderotil (FeSO4.5H2O), vagy a pentahidrit (MgSO4.5H2O).

Forrás: Wikipedia

Fénykép-0010

Ásványosztály: szulfátok és rokon vegyületek
Kristályrendszer: triklin
Kristályalak: elsősorban cseppköves bekérgezések, kristályosan ritka
Szín: kék, égkék, néha kissé zöldes árnyalattal
Fény: üveg
Karc: színtelen
Keménység (Mohs-féle): 2,5
Hasadás: tökéletlen
Törés:kagylós
Sűrűség :2,1-2,5 g/cm3
Keletkezés: rézércek oxidációs övében másodlagos
Fontosabb lelőhely: Bisbee, Arizona, USA, Chuquicamata, Chile, Rio Tinto Spanyolország, a Rammelsberg bányák Herzsabányán Nagybánya mellett, Selmecbánya, Hodrushámor, Körmöcbánya, Nandrás, Szomolnok, Úrvölgy
Egyéb jellegzetesség kereskedelmi neve: rézgálic

Fénykép-0017

A réz-szulfát (vagy réz(II)-szulfát, rézgálic, INN: copper sulfate) a réz egyik leggyakoribb vegyülete. Formálisan a réz(II)-oxid és a kénsav reakciójából származtathatjuk. Kristályvizes alakja (CuSO4·5H2O) kék színű kristályokat alkot (régies név: kékkő), a kristályvízmentes forma vegytisztán fehér por, a technikai tisztaságú a szennyeződéstől függően szürkésfehér, esetleg halványzöld. A vízmentes formák újra kék színűvé válnak a vízfelvétel során.

Fénykép-0018

Vízben jól oldódik, vizes oldata kék színű. Felhasználják a fémek galvanizálásához, növényvédőszerként (fungicid), illetve a kristályvízmentes alakját víz kimutatására (például abszolút alkoholban). Szintén használja a vegyipar, műtrágyaipar, bőr -és textilipar valamint egyes kozmetikai szerek is tartalmaznak réz-szulfátot.

s-l1600A

Fénykép-0019

A réz-szulfát – hasonlóan más rézsókhoz – mérgező hatású, de a szervezetbe a tápcsatornán keresztül nehezen kerül be, mert a gyomorba bejutva hányást okoz. Halálos adagja 8-12 gramm.

 

Hatása: Bár jó néhány angol nyelvű oldalon lehet olvasni arról, hogy a kalkantit kitűnő hatással van a torokcsakrára, segíti a kommunikációs képességeket, metafizikailag a betekintést és a  pszichés ráhangolódás stb.
DE!
Ami mérgező, az mérgező!

Semmilyen formában nem használnám, másnak sem javaslom.

Fénykép-0030

Amivel egyébként találkozni lehet, az igen nagy valószínűség szerint szintetikus kalkantit. Vízben jól oldódik, ezért száraz környezetben kell tartani az otthoni gyűjteményben is.Fénykép-0001Az itt bemutatott kb. 15-20 éves kalkantit kristály szintetikus és a 2017 év elején Szlovéniából érkező szelenittel kevert kristálydarabok valószínűleg ugyancsak szintetikus előállításúak.

Fénykép-0028