A gipsz a víztartalmú szulfátásványok csoportjába tartozó ásványfaj. http://pongraczagnes.hu/vii-szulfat-es-rokon-asvanyok/

Fénykép-0006

  • Képlete: CaSO4·2H2O
  • Szimmetriája: monoklin (monoklin prizmás)
  • Sűrűsége: 2,32 g/cm3
  • Keménysége: 1,5-2 (a Mohs-féle keménységi skála referencia ásványa)
  • Hasadása: egy kristálytani sík mentén kiváló, másik kettő mentén jó
  • Színe: átlátszó/áttetsző, színtelen, fehér vagy sárgára, barnára, vörösre színezett
  • Fénye: üvegfényű, hasadási felületén gyöngyházfényű
    Fénykép-0011A gipsz a Mohs-féle keménységi skála második tagja: Mohs-keménysége 2, körömmel könnyedén karcolható, többnyire színtelen ásvány. A rétegekkel párhuzamosan kitűnően hasad.

Fénykép-0004

Az egyhajlású (monoklin) kristályrendszerben kristályosodik, kristályai jellemzően táblásak, de lehetnek nyúlt, oszloposak is. Igen gyakran ikresedik, ami azt jelenti, hogy két kristálya szabályos módon összenő.

Fénykép-0052

A gipsz nagy tömegei természetes úton főként a tengervíz bepárlódásakor kiváló sórétegekben (evaporitokban) keletkeznek. A tengervíz ugyanis nem csak a kősó alkotó ionjait tartalmazza, még ha azok a leggyakoribbak is, hanem a gipsz alkotóit is megtaláljuk benne.

Fénykép-0054

A gipsz elsősorban mint tengervízből kivált sóanyag kőzetalkotó ásvány. A töményülő tengervíz elsőként kicsapódó terméke. 25 °C-nál melegebb tengervízből azonban gipsz helyett anhidrit válik ki. Másodlagosan mindenhol képződik, ahol szulfidásványok oxidálódnak és Ca is jelen van a környezetben: például Gánton (Vértes) a bauxit pirites fedőagyagában, illetve a budai Kiscelli Agyag Formációban víztiszta, deciméteres nagyságú gipszkristályok, kristályaggregátumok találhatók.

Fénykép-0001

Gipsz mindenütt képződhet, ahol nagy a párolgás, így a sivatagokban is. Ott az elpárolgó vízből kiváló gipsz kristályai laposak, kerekdedek, rózsaszirmokra emlékeztetnek. Gyakran a sivatag homokjának szemcséit is magukba zárják, amitől sárgás-vöröses barna színt kapnak. Ez a gipsz változat méltán viseli a sivatagi rózsa nevet.

Fénykép-0018

Gipszváltozatok

A gipsz évezredek óta ismert ásvány, igen sokféleképpen hasznosítjuk. Tömeges változata az alabástrom, amely szobrok és dísztárgyak készítésére puhasága, könnyű megmunkálhatósága révén kiválóan alkalmas. Szintén tömeges, de rostos-szálas felépítése miatt selyemfényű gipszváltozat a szelenit, amit szintén dísztárgyak készítésére használnak. A gipszből készült dísztárgyakat természetesen óvni kell a mechanikai hatásoktól, hiszen az alacsony keménység miatt könnyen karcolódnak, sérülnek.

szelenit 89 FT

Hatása: A szelenit segít a megítélést és az előrelátást. Az áttetsző szelenitnek nagyon finom a rezgése, és tiszta tudatot biztosít. Gyógyítja a  gerincoszlopot és az epilepsziát Az agyi aktivitást fokozza és segíti a tudatosság kiterjesztését. Serkenti az agyi funkciókat, leginkább a koncentráció területén, segíti a szövetek regenerálódását, erősíti a gerinc- és csontrendszert, fokozza azok rugalmasságát és erősíti kötőszöveteit. Megelőző hatást gyakorol szellemi problémákra.

Fénykép-0021

A szelenit emeli a szellemiséget, isteni örömöt és játékosságot hoz életünkbe, hogy a világ Fény energiáját növelje.

Fénykép-0068