Fénykép-0010 -f

A foszfosziderit egy meglehetősen ritka ásvány a foszfátok, arzenátok és vanadátok ásványi osztályában, a variszcitcsoport tagja. Monoklinikus kristályrendszerben kristályosodik. A kémiai összetételéből (Fe3+PO4·2H2O) kiderül, hogy egy víztartalmú vas-foszfát, az elnevezése is ez alapján történt: a foszfor és a görög “vas”, sziderosz  szó után (1890-ben Bruhns és Busz).

Fénykép-0032

Gránitpegmatitokban trifilin átalakulási terméke; talajok egyik alkotója lehet; csontokat vagy kagylóhéjakat helyettesít. A színe lehet barackvirágszínű, vöröseslila,  lila, vörösesbíbor, sárgás narancssárga, sötétkék, mohazöld vagy majdnem színtelen.

Fénykép-0027

A foszfosziderit ritkasága ellenére számos országban megtalálható, többek között Németországban, Franciaországban, Portugáliában, Svédországban, Libériában, Dél-Afrikában, Mozambikban és az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában és Argentínában is.  Eddig  (2015.) mintegy 200 helyszínről vált ismertté, így 2006-ban Magyarországon is a kimutatott új ásványok között szerepelt.

“Piszkosfehér, 2-6 mm-es porózus halmazai, bekérgezései erősen kovásodott magmatit kilúgozott üregeiben kerültek elő jarosittal, goethittel és corkittal együtt Miskolc-Diósgyőr mellett, a Fényes-tető északi oldalán található feltárásokban. Az első mintákat Pósa Tamás és Tavas László (Miskolc) gyűjtötték. A meghatározást bizonyító röntgen-pordiffrakciós felvételt Szakáll Sándor (ME, Miskolc), míg a SEM/EDS vizsgálatot Kovács Árpád és Szakáll Sándor (ME, Miskolc) végezték. ” (Magyarországon 2006-ban kimutatott új ásványok)

Fénykép-0010

foszfosziderit

12 CTS NATURAL PHOSPHOSIDERITE CABOCHON LOOSE GEMSTONE

Fénykép-0016 f

Képlete: Fe3+PO4·2H2O
Sűrűség (g/cm3): 2,74-2,76
Kristályrendszer: monoklin
Keménység: 3,5-4
Törése: egyenetlen
Hasadás: rosszul hasad
Átlátszóság: átlátszó, áttetsző
Szín: barackvirágszínű, vöröseslila, lila, vörösesbíbor, sárgás narancssárga, sötétkék, mohazöld vagy majdnem színtelen
Porszín: fehér
Fénye: üveg, félig gyanta
Oldhatóság: sósavban jól, salétromsavban részlegesen oldódik

Fénykép-0081

Mielőtt továbbmennénk a foszfosziderit hatásaihoz és feltételezett gyógyhatásaihoz című részhez, röviden elmesélem, hogy miért éppen most választottam ennek az ásványnak a bemutatását.  Ehhez a  csiszolt kőhöz hasonló színű körömlakkot sikerült választanom mostanában:-) Egyébként talán az ékszeripai felhasználása a legjellemzőbb ennek a nem túl olcsó, de nem is megfizethetetlen ásványnak.

Fénykép-0030

Fénykép-0039 b

Fénykép-0005 g

Feltételezett hatásai: A foszfosziderit kiváló gyógyító kő, így gyakran nevezik “a gyógyulás és a remény” kövének. Segít az egyensúlyt és a stabilitást megtalálni a mindennapi életben és a gyógyításban. Szép, megnyugtató rezgése van, amely feloldja a negatív stresszt, alvásproblémák esetén célszerű éjjel behelyezni a párna alá. Az öregedéssel kapcsolatos egészségügyi problémák megoldásában is segíthet, ha rendszeresen használják, és úgy tűnik, hogy támogatja a pajzsmirigy és a mellékvesék mirigyeinek a működését. Elűzi a haragot, és jótékonyan hathat felső-légúti, szív, hasi és tüdőbetegségek esetében. Magas rezgésű kristályokkal kombinálva nagyon előnyös meditációnál.

Fénykép-0004

Fénykép-0029 v

Fénykép-0014