Fénykép-0011

A fuchsit a muszkovit zöld színű, krómtartalmú változata. A szilikátok osztályába, s ezen belül a rétegszilikátok közé tartozik.  A muszkovit monoklin rendszerben kristályosodó fehér, zöldes, sárgás, rózsaszínes és szürke színekben megjelenő ásvány. Táblás kristályai, lemezes és pikkelyes halmazokban, tömegesen jelennek meg. Metamorfózissal, különféle kőzetekben, így csillámpalákban, gneiszekben, magmásan gránitokban, pegmatitokban, hidrotermálisan telérekben vagy érctelérek közelében keletkezik. Fontos kőzetalkotó ásvány, kísérő ásványai lehetnek: kvarc, káliföldpátok, albit és biotit.

Fénykép-0016

Visszatérünk az első mondathoz: a fuchsit zöld színű muszkovit. Legelőször az Alpokban találták meg, és a nevét Johann Fuchs német mineralógusról kapta. Több helyen lehet “fukszit”-ként leírva megtalálni, magam a Bognár-féle továbbutaló sort “fuchsit (V) Cr-tartalmú muszkovit” helyesírási formáját hoztam ide, de találkozni lehet “fuxit”-tal, ami már kicsit olyan elnevezés, mit a tyúxar. Nem emlékszem, hogy mikor és hogyan került hozzám a nagyobb és sötétebb színű fuchsit darab. Úgy 15-20 éve “őrizgetem”, mindig is tudtam róla, hogy fuchsit, de annak, hogy hová kell besorolni, és hogyan lehet helyesen vagy kevésbé helyesen a nevét leírni, csak most a napokban néztem utána.

Fénykép-0001

Fénykép-0028 n

A kisebb és világosabb színű fuchsit egészen friss szerzemény. Összehasonlításként szerettem volna már egy ideje egy másik ásvány darabkát is, csakhogy itthon is drágának tartottam, külföldön se találtam meg akciósan, s végül is a postaköltséget spóroltam meg azzal, hogy Indiából érkezett ez a zöld muszkovit csillám.

23.70 Cts Natural FUCHSITE Gemstone 35x17 mm India

23.70 Cts Natural FUCHSITE Gemstone 35×17 mm India

Muszkovit lelőhelyek vannak Magyarországon: Sopron, Velencei-hg., Sukoró, Pákozd, Szarvaskő.  A muszkovit fuchsit változatát találták meg pl.  Velem mellett a Kőszegi-hegységben. Lelőhelyei vannak még  a következő országokban: Kanada, Oroszország, India, Brazília, Szlovákia, Románia, Amerikai Egyesült Államok stb.

Fénykép-0017Fuchsit

Képlete: Kal2(OH,F)2(AlSi3O10)
Sűrűség (g/cm3): 2,7-3,1
Kristályrendszer: monoklin
Keménység: 2,5
Törése: egyenetlen
Hasadás: tökéletes
Átlátszóság: átlátszótól az átlátszatlanig
Szín: zöld
Porszín: színtelen, fehér
Fénye: üveg- vagy gyöngyházfény

Fénykép-0026

Fénykép-0029

Fénykép-0023

Feltételezett hatásai: Arra ösztönöz, hogy egészségünkkel és jólétünkkel többet törődjünk. A gyógyítók segítő kövének is tartják. A fuchsit megnöveli a kristályok energiáját, és elősegíti az átadásukat. Véget vet a mártíromságra való hajlamnak, reális önértékelésre tanít, és arra, hogy mindig csak annyit tegyünk meg másokért amennyi szükséges. Ellenállóbbá tesz a lelki megterhelésekkel szemben, javítja a figyelmet és a teljesítőképességet. Idegnyugtató hatása van, minden stressz okozta elváltozás gyógyítója (például szív- és gyomorproblémák). Növeli a csont és izomrendszer rugalmasságát. Erősíti az immunrendszert.

Fénykép-0036

Fénykép-0011

Fénykép-0025

Fénykép-0097