iolitok

A szilikátok osztályába tartozó ásvány. A kordierit nevet CORDIER francia mineralógus után kapta, a “vízzafir” elnevezése arra vonatkozik, hogy a szép példányok egy bizonyos irányban zafírkék színűek, erre merőleges irányban pedig színtelenek, vízszínűek. Az angolok leginkább iolitnak nevezik, amely szó a görög ibolyából ered.
iolit

Képlete: (Mg, Fe2+)2Al4Si5O18
aluminium gyűrűszilikát magnéziummal és vassal
Színe: Kék, füstkék, kékeslila, zöldes, zöldeskék, ibolya, sárgás, barna, szürke
Átlátszóság: átlátszó, áttetsző
Karca: fehér
Fénye: üvegfény
Mohs-keménység: 7-7,5

fenykep-0027fenykep-0007

Előfordulás, képződés : Kontaktmetamorfózist szenvedett agyagos üledékekben és magas fokú regionális metamorfózison átesett palákban, gneiszekben és granulitokban; bázisos magmás kőzetekben és gránitokban; torlatok alkotója is lehet.

fenykep-0042

Kristályai prizmás vagy táblás terműek. A kristályok termete sokszor az {110} prizma és a {010} véglap egyenlő mértékű kifejlődése révén álhexagonális jellegű. Leggyakrabban vaskos vagy szemcsés megjelenésben ismert.

iolit-10-db
Hasadása nem feltűnő, törése kagylós.
A kordieritet táblásan és lépcsősen, de brilliánsnak és domborúan is csiszolják.

iolit-4-db
Előfordulás:Sri Lankán, Burmában, Indiában, Madagaszkáron, Namíbiában, Tanzániában, Németországon, Norvégiában, Finnországon stb.
iolit-ncestones
Hatása:
Az iolit a látomás köve.
Megkönnyíti a vizualizációt és az ösztönös megérzéseket.
fenykep-0050
Gyógyhatása: az iolit erőssé teszi a szervezetet. Csökkenti a test zsírraktárait, mérsékli az alkohol hatását, támogatja a máj méregtelenítését és regenerációját. Jótékonyan hat a lázra, segíti a hipofízist, az arcüregeket és a légzőrendszert, csillapítja a migrénes fejfájást.
fenykep-0044
Serkenti a mirigyek működését és erősíti a beleket. Félelmek és depresszió ellen használják.
Az Iolit kristály megkönnyíti, hogy a megérzéseid alapján jó döntéseket hozzál.
fenykep-0045