Fénykép-0042

A fluorapofillit a szilikátásványok közé tartozó ásvány. Tetragonális kristályrendszerben szabályos négyzetes prizmákban, kettős piramisokban (dipiramis) jelenik meg, de ritkábban előfordul megnyúlt prizmák vagy táblás, lapos kristályalakban. Tömeges előfordulásban szemcsés. Hevítésre víztartalmából veszít. Neve a görög apophyllios szóból származik, ami apró táblácskákban való megjelenésre utal. Gyakran a zeolitcsoport ásványainak társaságában található.

s-l1600

Kémiai összetétele:
  • Kálium (K) = 4,3%
  • Kalcium (Ca) = 17,7%
  • Szilícium (Si) = 24,7%
  • Fluor (F) = 2,1%
  • Hidrogén (H) = 1,8%
  • Oxigén (O) =49,4%                                   /Forrás: Wikipedia/

Fénykép-0001

Képlet: KCa4Si8O20F × 8(H2O)
Kristályrendszer: tetragonális
Osztály: Szilikátásványok
Alosztály: Filloszilikátok
Csoport: Apofillitcsoport

Fénykép-0027
Megjelenés: négyzetes prizmák, dipiramisok
Szín: színtelen, fehér, rózsaszín, sárgás, zöldes
Porszín: színtelen
Fény: üveg vagy gyöngyházfényű
Átlátszóság: átlátszó vagy áttetsző
Keménység: 4,0-5,0
Hasadás: kitűnő
Törés: egyenetlen
Oldhatóság: a sósav oldja
Sűrűség: 2,3-2,4 g/cm³
Különleges tulajdonság: a lángot lilára színezi

Fénykép-0017

A legelterjedtebb fluorapofillittől eltérő változatok:na hidroxilapofillit és a nátroapofillit.

Neve görög eredetű arra utal, hogy melegítésre vízveszteség mellett kis lemezkékre hasad. A lángban, forrasztócső előtt, először finom levelekre oszlik (innen Haüytól a neve: apophyllizein = levelekre oszlani) és azután megolvad. Elsősorban bazalt esetleg más vulkanikus kőzetek hólyagüregeiben vagy hidrotermális telérekben fordul elő. Indiában Mumbai (Bombay) közelében gyönyörű példányai kerülnek elő más zeolit és egyéb ásványok társaságában. Egyéb lelőhelyek: Nagy-Britannia, Németország, Kanada, USA, Mexikó, stb.

Fénykép-0032

Hazai előfordulásai : Recsk környékén a kiömléses magmatikus kőzetek üregeiben található. Vindornyaszőlős mellett a Kovács-hegy bazalt kőbányájában zeolitos hólyagüregekben és vékony fehér erekben kvarcszemcsékkel alkot ásványtársulást. A Balaton-felvidéken jellemző, a Sarvaly-hegyen létesített kőbányában ugyancsak bazalt alapkőzet üregeiben találhatók fennőtt apofillitkristályok a zeolitcsoport több ásványának megjelenése mellett. Diszel községtől (Tapolca része) keleti irányban a Halyagos-hegy bazaltos kőzeteit több kőbányában feltárták, itt a phillipsitkristályokon fennőve élénken csillogó apofillit található. /Forrás: Wikip./

Fénykép-0002 Fénykép-0011 Fénykép-0013

Lelki, mentális hatása: A magas víztartalma miatt az apofillit hatékonyan vezeti az energiát. Jelenléte egy helyiségben erősíti az energiákat, mivel a rezgéseket hatékonyan közvetíti. Az apofillit lehetővé teszi, hogy kívülállóként szemlélhessük a saját viselkedésünket, s kijavítsuk benne mindazt, ami hiba vagy visszatetszést keltő.Ez a spirituális kő fokozza a tisztítást és a megérzést, valamint képessé tesz a jövő eseményeinek megismerésére. Kitűnő a kristályból történő jósláshoz.

Fénykép-0029

Az igazság köve: segít megismerni a valódi énünket, s azt megnyugtatni a világnak is. Mentálisan nyugtató hatása van. Hatékonyan csökkenti a stresszt, feloldja a mentális blokkokat és a negatív gondolkodás mintákat. A légzőszervekre hat. Hatástalanítja az allergiát, erősíti a nyálkahártya és a bőr regenerációját. /Nem helyettesíti az orvost!/

Fénykép-0030
Crystal APOPHYLLITE Minerals specimens India #OT3300
Dimension : 6X3.5 cm
Weight : 39 gm
Found in : Aurangabad, Maharashtra, India

s-l1602