Fénykép-0010

A diaszpor az oxidok és hidroxidok osztályába tartozó ásvány. Régi magyar lexikonokban timföldhidrátként is szerepelhet, képlete alapján alumínium-oxid-hidroxid, alfa-AlO (OH).

Gazdaságilag az alumínium gyártás során van szerepe, mert a bauxit érc egyik fő összetevője a gibbsit és a bhömit mellett. /A gibbsites (trihidrátos) feltárás a jobb oldhatóság miatt alacsonyabb hőmérsékleten lehetséges, míg a böhmites vagy diaszporos (monohidrátos) bauxitok rosszabb oldhatóságuk miatt magasabb hőmérsékleten tárhatóak fel. A diaszpor típusú bauxit nagy feltárási hőigénye csökkenthető égetett mész adagolásával./

A diaszport 1801-ben írták le először Oroszországban, a Közép-Urálban. A nevét Rene Just Haüy a görög diaspeirein szétpattogzani, szétszórni szó alapján adta, mert lángban nem olvad, de nevéhez hasonlóan viselkedhet.

Rombos rendszerben kristályosodik. Megjelenése lehet táblás, megnyúlt vagy tűs kristályok; cseppköves, lemezes, pikkelyes vagy tömeges halmazok.
Fénykép-0016

Képlete: AlO(OH)
Kristályrendszer: rombos
Hasadás: tökéletes
Törés: kagylós
Keménység: 6,5-7
Sűrűség (g/cm3): 3,2-3,5
Átlátszóság: átlátszó, áttetsző
Szín: fehér, szürkésfehér, színtelen, zöldesszürke, barna, sárgás, rózsaszín, lila.
Karc: fehér
Fény: gyémánt, üveg, hasadási lapon gyöngyház.
Fénykép-0035

Egyik legnevezetesebb termőhelye Selmec mellett Bélabánya.
Ugyancsak kristályokban találni még Svájcban, leveles halmazokban az Uralban (Kossoibrod Mramorskoi bánya), Kis-Ázsiában (Ephesus mellett), Naxos szigetén smirgellel együtt, Massachusettsben (Chester). Read more: http://www.kislexikon.hu/diaszpor.html#ixzz4mM0fOhIo

A török  színváltó diaszpor a zultanit vagy legújabban csariteR kereskedelmi néven forgalmazott drágakő.

 

50.2 ct. Natural Brownish Green Rough DIASPORE

50.2 ct. Natural Brownish Green Rough DIASPORE

Fénykép-0111

Feltételezett hatásai: A diaszpor egy kiváló kő, amely hatékony lehet a memória fejlesztésében. Segítséget nyújt az információ visszahívásához, és segít hosszútávon megőrizni a tudást a tanulás után. Javíthatja az életkorral kapcsolatos memóriaproblémákat is. Azt mondják, hogy hasznos lehet bárki számára, hogy ösztönözze a világos gondolkodást, segítse a koncentrációt, és enyhíti a negatív stresszt, és arra ösztönöz, hogy jobban reagáljunk az életben bekövetkező változásokra. Ezenkívül segíthet abban, hogy könnyebben megértsük mások nézeteit.

Fénykép-0112