Fénykép-0041

Maradjunk annyiban, hogy fogalmam sincs, hogy ferroaxinitek, magnezioaxinitek vagy mangánaxinitek vannak-e a fenti képen. Az egyik 577 grammos és Skarduból, Pakisztánból való, a másik 15 grammos és Kínából érkezett.

Magát az ásványt már 1781-ben megtalálták, többféleképpen nevezték, míg nem Rene Just Haüy  1797-ben azt mondta, hogy axinit  és ezzel a kristályok gyakori alakjára utalt a görög axina (fejsze) szóval.  Ez az elnevezés jó volt 1909-ig, amikor is Waldemar T. Schaller átnevezte axinit-Fe-re a vas dominanciáját jelezve a képletben. Aztán  ferroaxinit 2007-ben lett belőlük külföldön, meg a hazai leírások is ezt az “előre teszem az utótagot” változatot követték 2008-tól.

A kevésbé tudományos leírást is elviselők részére és az egyszerűség kedvéért akár ferro-, akár magnezio-, akár mangán- a továbbiakban csak axinitként fogok mesélni róluk. Egyébként meg nem olyan bonyolult, az egyikben a vas, a másikban a magnézium, a harmadikban pedig a mangán a több, csak az én axinit darabjaim nem mondják meg magukról ezt pontosan. Annyi baj legyen 🙂

s-5577 gramm Axinite Specimen -Skardu

s-l160010

Natural Axinite Crystal – 78ct  (15.5g)

Az axinit bórtartalmú kalcium-alumínium szilikát.  Az axinit csoport Általános kémiai képlete: A3Al2BSi4O15(OH), ahol az A= Ca, Fe, Mg, Mn. Az ásvány triklin kristályrendszerben, vaskos lemezes halmazokban jelenik meg leggyakrabban, a lemezek általában görbültek, ívesek, végeik ék alakúak. Egyedi jól fejlett kristályokban is előfordul, sávozott lapokkal. Színe változó a sárgától a vörösesbarnáig előfordul, de lehet lila vagy szürke színű is.

Az axinit nehéz, kemény, de törékeny ásvány. Törésfelülete szabálytalan. Az axinit  erősen pleokroós, ami azt jelenti, hogy többféle színt is megjeleníthet a látószögtől és a megvilágítási szögtől függően. A pleokroizmust igyekeztem most megmutatni természetes illetve mesterséges fényben is.

Fénykép-0027

Fénykép-0023

Fénykép-0026

Fénykép-0059

Fénykép-0060

Az axinit erősen fényes csillogása vágáskor és polírozáskor jelenik meg, valamint érdekes piro- és piezoelektromos tulajdonságokkal is rendelkezik. A piezoelektromosság olyan elektromos jelenség, melynek során bizonyos anyagokon (kristály, kerámia) összenyomás hatására elektromos feszültség keletkezik, illetve elektromos feszültség hatására alakváltozás jön létre. Ilyen kristály például a kvarc is. A piroelektromosság bizonyos kristályok esetén tapasztalható jelenség, amikor megfelelő határfelületeiken a hőmérséklet megváltozásakor ellentétes töltések keletkeznek. A jelenséget először a turmalinon figyelték meg.

Fénykép-0018

Fénykép-0020

Képlete: Ca2(Fe,Mn,Mg)Al2BSi4O15(OH)
Ferroaxinit. Ca2Fe2+Al2BO3Si4O12(OH)
Sűrűség (g/cm3): 3,28
Magnézioaxinit. Ca2MgAl2BO3Si4O12(OH)
Sűrűség (g/cm3): 3,18
Mangánaxinit. Ca2Mn2+Al2BO3Si4O12(OH)
Sűrűség (g/cm3): 3,28
Kristályrendszer: triklin
Keménység: 6,5 -7
Törése: egyenetlen, kagylósan törik, rendkívül rideg
Hasadása: lapok mentén jól hasad
Átlátszóság: áttetsző
Szín: leggyakrabban: barna, szegfűszeg barna, sápadt kék, lilás barna, gyöngyház szürke, sárga, vöröses
Porszín: fehér
Fénye: üvegfényű
Egyéb jellegzetesség: olvadéka sósavban oldódik, UV fény hatására fluoreszkálhat (vörös-narancs színben)
Fénykép-0042

Axinit lerakódások Brazíliában, Franciaországban, Mexikóban, az USA-ban, Srí Lankán, Oroszországban, Pakisztánban és Tanzániában találhatók. Szerbia területén Rudnik közelében, Svédországban Dannemora közelében, Svájc területén az Alpokban jellemző előfordulása. Megtalálható Németországban a Harz-hegységben és az Érc-hegységben. Előfordulásai ismertek Angliában és hozzánk legközelebb a Felvidéken Rozsnyón és Veszverésen. Hazai előfordulását a geománia.hu datálja még axinit-Fe néven többnyire a Bükkben, Miskolc-Lilafürednél.

Fénykép-0004

Kísérő ásványok: kvarc, kalcit, földpátok, turmalincsoport ásványai, magnetit és a gránátcsoport egyes tagjai. Előfordulhat, hogy az axinit klorittal vagy apatittal társul.

Fénykép-0013

Az axinit mint drágakő viszonylag ismeretlen a legtöbb embernél, és valószínűleg nem fogja  megtalálni a helyi ékszerboltokban. Pedig több fajta axinit drágakő létezik, de az igazán tiszta példányok nagyon ritkák. A legtöbb csiszolt kőben fátylak és egyéb zárványok vannak, de ezek a zárványok elfogadhatónak tekinthetőek ehhez a kőhöz.

Fénykép-0053

Hatása: Az axinit  az igazság köve. Egy olyan kristály, amely segít a belső igazság felfedezésében. Segíti a hatalmi küzdelmek valamint a különféle konfliktusok elkerülését illetve ezek megoldását. Elősegíti a vitalitást és energetizálja az embert. Kiváló kő azoknak, akik fáradtságot, stresszt, inaktivitást tapasztalnak. Növeli az állóképességet. Az axinitet korábban a gerincvelőből eredő fájdalmak csillapítójaként és izomrendszeri megbetegedések kezelésére használták fel. Úgy gondolták, hogy enyhíti a csonttörésekkel és az izomrendszeri sérülésekkel kapcsolatos panaszokat. Ez a lenyűgöző kristály olyan energiákat terjeszt, amelyek stabilizálják a meglévő kapcsolatokat, és ösztönzik a barátságot.

Fénykép-0042

Magam konkrétan semmilyen hatást nem tapasztaltam, számomra olyan “langyos”, kicsit semleges. Viszont tény, hogy valamilyen csillogó színjáték néha képes kijönni ezekből a barna üveg-szerű darabokból.

Fénykép-0052

És hogy mennyi az annyi? “Ha azt mondjuk a felnőtteknek: “Láttam egy szép házat, rózsaszínű téglából épült, ablakában muskátli, tetején galambok…” – sehogy sem fogják tudni elképzelni ezt a házat. Azt kell mondani nekik: “Láttam egy százezer frankot érő házat.” Erre aztán fölkiáltanak: “Ó, milyen szép!” /Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg/

Fénykép-0018

Fénykép-0035

Fénykép-0019
Végül is az axinit drágakő :-).  A kínai félig csiszolt (approx 1.15*0.99*0.64 inch) azaz 2,9 x 2,5 x 1,6 cm-es darabka 780.- Ft-ba került, ingyenes kiszállítással. A pakisztáni ásványegyüttes (bunch) jóval drágább volt, a mérete is nagyobb (101*100*52 mm) 10 x 10 x 5 cm-es – maga az axinit a képeken alig látszik – kicsi lilás-barna lemezek a valóságban, van belőle több , de sajnos sérültek a szállításkor – egy akkor letört részecskét külön is fényképeztem…. lent, legalul… Maga az ásvány 1080.- Ft-ba került, de a szállítási költsége alkuval és  más ásvánnyal megfelezve meg összesítve is legalább két és fél, háromezer forint volt. Itthon ne nagyon keresd, nincsen – de ha van is, ennek a sokszorosába kerül.

Na, igen. Ha 780.- Ft-ba kerül egy ásvány, akkor nem fogok több ezret, több tízezret fizetni a bevizsgálásért, ha ugyan be vizsgálná bárki is. Egy idő után majd alakulnak a dolgok – legalább is remélem:-) Addig mondjuk azt, hogy ez egy ferroaxinit, s így már nagyszerűen be tudom sorolni a gyűrűs szilikátok közé az axinitcsoportba. (4CB). http://pongraczagnes.hu/ix-szilikatok/

Fénykép-00071

Fénykép-0016

Fénykép-0018

Fénykép-0015

Fénykép-0021