Fénykép-0088

A szerendibit (Serendibite) egy rendkívül ritka ásvány. A szilikátok osztályába, http://pongraczagnes.hu/ix-szilikatok/s ezen belül enigmatitcsoportba (Aenigmatite group) tartozik.  Annyira kevés hazai internetes forrást találtam hozzá, hogy a külföldi oldalak fordításaira voltam kénytelen hagyatkozni az ásvány leírásához.

Fénykép-0095

Mivel valóban ritka ásványról van szó, amelynek csiszolt, drágakő változata is elterjedt, ezért egyetlen kicsiny darabom van belőle, amit 2016 januárjában sikerült beszereznem Thaiföldről egy megbízható és kifejezetten ritka ásványokkal foglalkozó eladótól, akkor még ezer-kétezer forint közötti áron, alkalmi vételként. Azért írom, hogy megbízható forrásból származik, mert nem minden forrás megbízható, de ugyanettől az eladótól más apró ásványokat is vásároltam (akkor még nem számolt fel szállítási költséget sem, azóta viszont felszámol:-) többek között a danburit darabjaim is innen vannak, s bár sem ezt, sem azt nem vizsgáltattam be szakértővel (hiszen valószínűleg a leves többe kerülne, mint a hús) viszont van egy speciális mérőműszerem, azaz én magam. Igaz, hogy csak nagyon-nagyon ritkán, és várhatóan csak a magas rezgésű kristályoknál, de képes vagyok reagálni. Például ez az 1,1 karátos szerendibit semmilyen hatással nincs rám, viszont az előbb említett danburit szinte éget, ha a tenyerembe kerül.

Fénykép-0010

A valódiság témakörénél maradva szebb lenne a szerendibit pleokroizmusát megmutatni, csakhogy egy pár milliméteres kövecskénél ez nem olyan egyszerű. Pleokroizmus: némely kristálynak ama tulajdonsága, hogy különböző szint mutatnak, ha a különböző tengelyek irányában nézünk át rajtuk. (Pallas)

1.10 ct Natural Serendibite Crystal

1.10 ct Natural Serendibite Crystal – Mogok

A szerendibitet 1902-ben fedezték fel Sri Lankán, ahol a granulit és a kristályos mészkő közötti vékony rétegben jelent meg a holdkő-bányákban, a Gangapitiya közelében, tizenkét mérföldnyire Kandytől keletre. Nevét Sri Lanka (Ceylon) régi arab nevéről kapta. Majdnem 100 éven keresztül mindössze három ismert csiszolt formája létezett, amik első lelőhelyéről származnak. Azután 2005-ben a drágakövekben gazdag Mogok régióban, Mianmarban további lelőhelyeket fedeztek fel. Bár a Srí Lankáról származó kövek vonzó zöldes, lila vagy kék árnyalatúak voltak, a burmai kövek pedig sötétek, feketék,  még mindig száz dollárt értek karátonként,  amikor először megjelentek. Jelenleg a fenti helyeken túl az USA-ban, Kanadában, Oroszországban, Tanzániában és Madagaszkáron találtak még Szerendibitet.

Fénykép-0030

A szerendibit a ritkaságát a kalcium, magnézium, alumínium, szilikon, bór és oxigén szokatlan kombinációjának köszönheti.

Képlete: Ca2(Mg,Al)6(Si,Al,B)6O20
Kristályrendszer: triklin
Törésmutató: 1,701 – 1,706
Keménység: 6,5-7
Sűrűség (g/cm3): 3,47
Átlátszóság: átlátszó, áttetsző, átlátszatlan
Szín: zöldeskék, mélykék, szürkéskék, zöld, barna, fekete
Porszín: fehér
Fény, ragyogás: üvegfényű
Pleokroizmus: látható, erős, színe: zöld, kék, sárga, kékes, világoszöld

Fénykép-0027

Feltételezett hatása: A szerendibit a világ tíz legritkább drágakövének a listáján szerepel. Az átlátszó kristályok rendkívüliek, de a napjainkban gyakoribb átlátszatlan feketék, még mindig eléggé ritka kristályok. A szerendibit nyugalmat és belső békét hoz magával. Ez a kristály vonzza a pozitív eseményeket az életedbe, amikor tökéletes az időzítés ehhez. A szerendibit segít abban, hogy a megfelelő helyen legyél a megfelelő időben! Segítségével a legjobban és legmélyebben lehet kihasználni az intuitívitást. Kiváló a meditációban való használatra. Szintén hasznos a szinkron események felismeréséhez, ezért használatuk során érdemes nyitva tartani a szemünket a véletlenszerű események összefüggéseinek a megértéséhez.

Fénykép-0029

Fénykép-0007
Fénykép-0098
Fénykép-0026