Fénykép-0063

A piromorfit egy foszfát ásvány, az apatitcsoport tagja. http://pongraczagnes.hu/v-foszfatok-es-rokon-vegyuletek/

Leggyakrabban, sötétzöld, világoszöld, sárga, barna színekben fordul elő, de szürkés vagy átlátszó is lehet.

Fénykép-0027

Kémia képlete: Pb 5 (PO 4) 3 Cl

Kristályosodás: hexagonális

Keménység: 3,5 – 4

Fajsúly: 7,04- 7,14

Karcolási pora: fehér

Ragyogás: gyantás, viaszfényű

Átlátszóság: áttetsző

Fénykép-0023

“Piromorfit Pb5(PO4)3Cl Krist.: hexagonális. Kristályai zömök vagy nyúlt prizmásak, tűsek, hordó alakúak, táblásak vagy dipiramisos termetűek. …..Gyakran a prizmás kristályok párhuzamos nőnek össze, vagy sugaras aggregátumokat alkotnak. Sokszor bekérgezés, gömbös-vesés vagy cseppköves halmazok. Fiz.: rosszul hasad, törése egyenetlen, kagylós; K = 3,5, S = 7,04; barna és zöld árnyalataiban a leggyakoribb (zöld vagy barna ólomérc), de lehet még sárga, színtelen és fehér; karcolási pora fehér, viasz- vagy gyantafényű; áttetsző, átlátszatlan. ….. . Kém.: As → P helyettesítéssel teljes szilárd oldatsor létezik a mimetezit felé. ….Vált.: poliszférit (Ca-tartalmú piromorfit). Földt.-előf.: ólomérctelepek oxidációs övének jellemző másodlagos ásványa: Szabadbattyán, Pátka; Selmecbánya, Körmöcbánya (SK), Dognácska, Rézbánya (RO), Bad Ems (N), Cumberland és Derbyshire régiók területei, Leadhills, Wanlockhead (GB), Los Lamentos, Chihuahua (Mexikó), Bisbee, Arizona (USA). Ásv.társ.: cerusszit, mimetezit, goethit, smithsonit, anglesit, malachit, azurit. Felh.: korábban az ólom fontos nyersanyaga volt.”

Szakáll S.

Fénykép-0031

Másodlagosan, ólomérctelepek oxidációs övében, cerusszit, goethit és más másodlagos ásványok társulásában keletkezik.

 

Nevét 1813-ban J.F.L. Hausmann adta, a görög pur (tűz) és morpha (egyforma) szavakból, mivel olvasztás után egyforma kristályokká dermed. Ólomérc telepek másodlagosan képződő ásványa, 75% ólmot tartalmaz.

Fénykép-0042

Hatása: A Piromorfit fokozza, növeli más kristályok, ásványi anyagok energiáit.
A Piromorfit serkenti az új gondolkodásmódot, és különösen hasznos, ha egy-egy  irányváltásra van szükség.  Életerőt, vitalitást hoz a kihívások idején.

Fénykép-0053Azt mondják, hogy  a piromorfit vonzza a pénzt, az egyéb tárgyakat és a gazdagságot. Segíthet abban az embernek, hogy lássa a lépéseket ahhoz, hogy elérje céljait, ezért a “győzelem kövének” is becézik.

Fénykép-0074

Fizikai szinten a Piromorfit serkenti fehérvérsejtek termelődését és a B-vitamin  felszívódást. Használják hidegrázás ellen, és ínybetegségek esetén. Kiválóan alkalmas arra, hogy javítsa más kövek gyógyító hatását.

Fénykép-0037

Felhívjuk a figyelmét, hogy a gyógyító kristály jelentése lelki támaszként van bemutatva, nem előírások, és nem egészségügyi információk.

piro1

2014.04.17

2.0 x 2.0 x 1.5 inch

75g

 Daoping Mine, Guilin, Guangxi Province* China

piro3