Zsuzsa küldött egy kis epret.
Sütöttem tortát, illetve tortákat.
Az első egy epres joghurt torta, finom lett. A második egy pudingos zselés torta, ezt még nem kezdtük meg, de remélem, ez is jó lesz.
Fénykép-0001

Fénykép-0002

Fénykép-0003

Fénykép-0004

Fénykép-0005

Fénykép-0006

Fénykép-0007

Fénykép-0008

Fénykép-0009

Fénykép-0010

Fénykép-0011

Fénykép-0012

Fénykép-0013

Fénykép-0014

Fénykép-0015

Fénykép-0016

Fénykép-0017

Fénykép-0018

Fénykép-0019

A recept
Két sima piskótalapot sütöttem (ezt még tegnap). A kisebb és a nagyobb tortaformához 8 tojást használtam fel összesen. Arányosan szétosztottam és egyszerre raktam be a sütőbe.
A piskótát mindig ugyanúgy készítem, és mindig jó. (1 tojáshoz 1 csapott ek kristálycukor 1 ek liszt) Most a 8 tojáshoz simán beleraktam az egész sütőport, de 6 tojáshoz csak egy felet szoktam felhasználni.
Sütőpapírt vágok a tortaforma aljára, szétválasztom a tojásokat. Bekapcsolom a sütőt. A tojásfehérjét egy csipet sóval a robotgépben nagyon kemény habbá verem. Ha már habnak néz ki a hab, csak akkor kezdem el kanalanként hozzáadni a cukrot. Közben a tojások sárgáját villával habosítom, 2-4 részletben keverem a felvert tojáshabhoz lazán egy fakanállal, 2-3 kanalanként adom a masszához a lisztet, ezt is lazán beforgatom, az utolsó adag liszt tetejére kerül a sütőpor. (A jobbak a sütőport elkeverik a liszttel, én csak rászórom, de így is elkeverődik.) Forró sütőbe teszem, és tényleg nem nyitom ki az ajtót legalább 5-10 percig, 5-7 perc után alacsonyabb hőfokon sütöm tovább. Tű-próba, szem-próba, szag-próba… azért max. 30 perc alatt kész kell lennie. Nem tüzesen, de még melegen szoktam levenni róla a sütőpapírt. Pici porcukrot teszek egy tányér aljára, hogy ne ragadjon oda a piskóta. Lekapom róla a papírt és már meg is fordítottam.
Piskóta két torta formához (kisebb – nagyobb)
8 tojás
8 ek cukor
8 ek liszt
1 sütőpor
1 csipet só

A kisebb joghurtos tortához 2 db kicsi natúr joghurtot használtam fel, 2-3 ek cukrot és 1 vaníliás cukrot tettem bele, 20-30 kisebb epret vágtam fel és kb. 1,5 – 2 dl tejszínt vertem fel, amit a végén adtam hozzá. 1 étkezési zselatin 1 dl vízben oldottam fel. (Csak hevítésig kell melegíteni, nem szabad forrnia.) A biztos módszer az, ha egy zselatin fixet is teszek a masszába mielőtt ráteszem a tortaformába visszaillesztett piskótára. 1 este a hűtőben és reggel a kapcsos torta forma karimáját ügyesen le lehet venni. (Egy éles késsel szoktam körben meglazítani, hogy ne pattanjon szét az egész massza.)
A fél literes Hulala tejszín maradék részével vontam be a tortát, úgy hogy még a pudingos tortához is elég lett.
Eperszemekkel díszítettem.

A pudingos torta semmi különös.
2 epres puding port 5 kanál cukorral 7,5 dl tejben megfőztem. Rátettem a kapcsos formában lévő piskótára még meleg, kenhető állapotban. Félbe vágott epreket pakoltam a puding tetejére. Színtelen tortazselét oldottam fel a használati utasítás szerint 2 db-ot (Azért színtelent, mert piros éppen nem volt.) Rákanalaztam az eprekre ezt a zselét is még melegen. Kicsit körbekentem tejszínnel, habzsákkal díszítettem.