Fénykép-0030

Azzal kezdem, ami számomra a legmegdöbbentőbb volt a cölesztin tulajdonságai között, s ez az oldhatósága: “savakban nem, de vízben kissé oldódik”.

A cölesztin stroncium-szulfát.  A szulfátok között a  barit csoport tagja. Az 1700-as évek legvégén írták le először. Az elnevezése a latin caelum” szóból származik, amely mennyországot, égboltot jelent, és az ásvány halványkék színére utal. A cölesztin kristályok formájában , valamint tömör masszív és rostos formákban fordul elő. Többnyire üledékes kőzetekben található, hidrotermás érctelérekben kalcit és kvarc társaságában keletkezik.  A cölesztin magas stroncium tartalma miatt fontos ipari nyersanyag. Az üveggyártásban adalékanyagként, a kerámiaiparban mázanyagnak hasznosítják, emellett tűzijátékokban és fémötvözetekben használják fel. (A stroncium izotópjairól itt a cölesztin kapcsán nem teszünk említést.) A gyűjtők körében is nagyon keresett ásvány.

A világon számos helyen megtalálható. Hazánkban Gyöngyösoroszi, Eplény és Zsámbék közelében. A bengáliai papok lángfestésre használták a cölesztint, segítségével hozták létre a bíborvörös bengálitüzet. A világ legnagyobb cölesztin geódája tulajdonképpen egy 11 m átmérőjű barlang az Ohio-i Put-in-Bay községben.

Fénykép-0009

Fénykép-0011Fénykép-0014

Cölesztin képlete: SrSO4
Sűrűség (g/cm3): 3,9 – 4,0
Kristályrendszer: rombos
Keménység: 3-3,5
Törése: egyenetlen
Kitartás: törékeny
Hasadás: jó
Átlátszóság: átlátszó, áttetsző
Ragyogás: üvegfényű
Szín: színtelen, gyakran kékes, ritkábban vörös vagy zöld
Porszín: fehér

cölesztin 3

341.8g/Natural sparkling blue celestite crystal geode cluster specimen

cölesztin ff

cölesztin hh

154g Rare Top Grade Gorgeous Sky Blue Celestite Geode Rough Reiki Crystal

Fénykép-0012

Az az igazság, hogy már nagyon régen szerettem volna cölesztin kristályt. Ha egyszer eljutok a Balaton Múzeumba Keszthelyen, egészen biztos, hogy onnan is hozok majd egyet, ha lesz még, akkor. Ugyanis itthon ott volt a legolcsóbb, s ezt úgy két-három éve “kinéztem”.  Bár azóta nyílt egy sor hazai ásvány webáruház, érdemes több helyen böngészni.  Az idén nyáron azonban szinte egymás után a szemem elé került két “kihagyhatatlan” ajánlat, így kerültek hozzám ezek a kb. 6 cm-es geódák Kínából. (Az egyik éppen mosolyog a fényben a fenti képen.) A feltételezett hatásaikról csak annyit tudok mondani, hogy “szépek”, megnyugtató, derűs színük van.  Magam ugyan egyáltalán nem érzem a rezgésüket, de kétség kívül lehet gyönyörködni bennük, és már ez is nyugtató lehet. S ja, és biztos, ami biztos, azért ne tegyük vízbe. (Állítólag erős napfényben is kifakul, de én azért nem zárnám sötétbe…)
Fénykép-0029

Fénykép-0023

Feltételezett hatásai: Vonzza a szerencsét, feltárja az igazságot, egyensúlyt, rendet és harmonikus légkört teremt. Támogatja a a spirituális gyógyulást és fejlődést. Segíti a megbocsátást. Torokra és mellkasra, légzési nehézségeknél hasznos. Fizikai kimerültség esetén új energiát ad. A cölesztin nemcsak értékes ékszere lakásunknak, hanem az eddig nem ismert melegséget, szeretet és hűséget ajándékoz, valamint harmonikusabb kapcsolatot a családtagok között. Elűzi a félelmet, a depressziót és rossz hangulat, és helyettük harmóniára, boldogságra, bizalomra, és hűségre biztat.

Fénykép-0017

Fénykép-0015

Fénykép-0014

Fénykép-0021

Fénykép-0020

Fénykép-0033

Fénykép-0013

Fénykép-0016

Fénykép-0019

Fénykép-0031Fénykép-0024

Fénykép-0025