Újraközlöm, mert folyamatosan hozzászólásokat kellett törölnöm. Kereső-robotok hirdetésekkel bombázták ezt a lehetőséget, s bízom benne, hogy így már nem találnak meg.

Mielőtt bármit is írnék amazonit kapcsán, el kell mesélnem, hogy már megint nem tudtam a rendszertani besorolásban megtalálni.

Földpát. Ez rendben van. Mindenütt így szerepel. A földpátok azok szilikátok. Ez is rendben. Azonban a szilikátok között a földpátoknál nincs ott az amazonit.  Az angol nyelvű lapoknál sincs a földpátoknál (Feldspar) az amazonit (Amazonite).

Akkor most hol van? Gyerünk az “Ásványnévtár”-hoz. A földpátoknál ott sincs, viszont az “a” betűnél megtalálom ezt: “amazonit (V) kékeszöld mikroklin“.

Boldogság, béke.  Megvan az amazonit, ami nem más, mint a kékeszöld mikroklin.

Ha valaki azt gondolná, hogy az amazonit a több mint 4000 féle ásvány között igazi ritkaságnak számítana, vagy a gyűjtők körében népszerűtlen lenne,  vagy az ásványboltok kínálatában ne lenne túl gyakori, bizony tévedne. Ez egy közismert, a gyűjtők által kedvelt és népszerű, az ezo- és az egyéb kereskedők kínálatában gyakori ásvány.

Azonban az ásvány-rendszertanban nem amazonit, hanem mikroklin. Gondoltam elmondom, hátha valaki éppen “tanul”, mint én. Ne kelljen ennyi mindent átlapoznia ahhoz, hogy az amazonitot megtalálja.

Fénykép-0018

Földpát ásvány.
Tulajdonságai: Színe: zöld-kékeszöld Átlátszóság: áttetszőtől az átlátszatlanig Porszín: fehér Mohs-keménység: 6 Sűrűség: 2,5-2,6 Képlet: K(AlSi3O8) Ásványtanilag: kálium-földpát Ásványcsoport: kőzetalkotó szilikát Kristályszerkezet: triklin Keletkezés módja: vulkáni, átalakult Előfordulás: Ausztria, USA, Kanada, Oroszország, Brazilia, Madagaszkár, Mozambik, Namíbia.

Az amazonit kő ősidők óta a nyugalom és a fájdalomcsillapítás köve. Elsimítja a feszültségeket, feloldja a görcsöket.

amazonit13
438 Ct. Light Green Amazonite Mineral Specimen

28.50 Cts 100% Natural Amazonite Best Pear Cabochon Loose Gemstone Stone_Artt 581

28.50 Cts Natural Amazonite Best
Pear Cabochon Loose Gemstone – Stone_Art India

p

65g Natural Crystal Amazonite stone specimens Healing

A halvány, kékes árnyalatú követ az észak-amerikai őslakosok a remény köveként tisztelték, amely nekik szerencsét hozott vágyaik és álmaik beteljesítésében. Legnagyobb mennyiségben jelenleg is Colorado területén lelhető fel, de Oroszország és Ausztrália területén is bányásszák.

Fénykép-0024
Úgy teremt egyensúlyt, hogy közel hozza az egymással ellentétes oldalakat, enyhíti az elkeseredettséget, és ez által eloszlatja a negatív energiákat. A “szintézis” ásványának is nevezik, hiszen gyengéden harmonizálja a női és férfi energiákat, a szív- és a torokcsakrát.

Fénykép-0066

Mivel két alapszín, a sárga és a kék keveréke a zöld, amely az amazonit árnyalatait leginkább jellemzi, ezért mindkét szín legjobb tulajdonságait egyesíti magában. Ez a kettősség arra is rávilágít, hogy minden problémának két, sőt több oldala lehet, tehát nem minden helyzet az, aminek elsőnek látszik. Érdemes megvizsgálni minden elénk kerülő gondot több oldalról is, hiszen a megoldás nem biztos, hogy a jól megszokott sémák szerint fog megtörténni. Ha nem hagyod, hogy a félelem eluralkodjon a gondolataidon, akkor sokkal könnyebben megtalálhatod a megoldásokhoz vezető nem szokványos utakat is.

Fénykép-0041
Ha érzelmi megrázkódtatás ért, érdemes ehhez az ásványhoz fordulni. A pszichikai megpróbáltatások esetén megerősíti az akaraterőt, amely lehetővé teszi, hogy kitartással tudjuk leküzdeni a ránk váró nehézségeket. Csodás, finom színe segít leküzdeni az aggódást és a félelemérzetet. Kézbe fogva, simogatva marokkőként, vagy amulettként magunkkal hordva egész nap ellát nyugalommal.

Fénykép-0013
Blokkoló kőnek is hívják, mivel erős szűrő, blokkoló hatással rendelkező kő. Elnyeli a mikrohullámokat és elektromágneses szennyeződéseket, blokkolja a felénk áramló káros hullámokat.

Fénykép-0063
Testi hatás: Agytevékenység javítása, Erősíti az immunrendszert, Megfázás, légúti betegségek, Menstruációs görcsök, Szülés elősegítése.
Lelki hatás: Enyhíti a depressziót és a hangulatingadozásokat, Feszültségmentesítő, Nyugtatólag hat az idegekre, Oldja a lelki feszültséget, Önértékelést javítja.

Fénykép-0031

Fénykép-0048
Egyéni megjegyz. : Az amazonit a különleges színe alapján könnyen felismerhető. Egyszerűen és viszonylag olcsón beszerezhető. Számomra azonban “hideg kő”, így a fenti, hosszan felsorolt hatásai közül egyetlen egyet sem “használok”, illetve ezek miatt nem veszem a kezembe. Viszont rendkívül dekoratív, ezért bátran ajánlom bármilyen gyűjteménybe.

Fénykép-0051