Fénykép-0066

Időnként panaszkodom, hogy nem találok elegendő forrást, leírást egy-egy ásvány bemutatásához. A türkiz esetében ez nem így volt, sőt talán túlzottan is sok információ található mindenfelé a kő hatásairól.

15.45 CT Natural Oval Cut Untreated Turquoise Arizona Christmas offer Gemstone

15.45 CT Natural Oval Cut Turquoise Arizona

Az első csiszolt türkizt 2015 novemberében sikerült beszereznem elég drágán, 400-450 forintért. S bár azóta is ez a legdrágább türkizem, az igazság az, hogy még így is a valós érték tört részéért kaptam meg ezt. A legtöbb csiszolt követ bevezető áron, vagy jelentős árengedménnyel történő licitálással, karácsonyi, fekete pénteki vagy egyéb kedvezménnyel veszem meg. Többnyire szerencsém van, (meg kitartásom és rengeteg türelmem) azonban néha előfordul, hogy “mellé nyúlok”. Azonban éppen a türkiznél amúgy sem javasolnám, hogy bárki is az olcsó darabokat keresse, ugyanis hamisítják. Lehet kapni eredeti, kőzetbe ágyazott valódi türkiz rétegeket is (ezek már nem egy szerény pénztárcához valóak) viszont, ha már csak egy kicsit is polírozzák, akkor előtte rögtön kezelik is valamivel, többnyire műgyantával vagy paraffinnal stb. Felnéztem az arizónai Kingmanban lévő bánya honlapjára, ahol már eleve csak tartósítás után adják el a türkizt. A kereskedelmi forgalomban kapható szinte valamennyi türkizből készült ékszer valamilyen szinten kezelt (kivéve az antik ékszereket illetve kivéve azokat, amik mégis csak kezeletlenek maradnak, de ezekhez már gyémántokat tesznek). A különböző kezelések azonban még nem jelentenek hamisítást. A hamisítók többnyire howlitot festenek be, ami önmagában nem lenne gond, mert a howlit is gyönyörű ásvány (sőt még jobb), de aki türkizt szeretne venni, az nem erre gondolt.

Fénykép-0051-h

Fénykép-0051

Nem tudom, hogy a fenti képeken mennyire látszik a howlitról, hogy howlit, azonban ha kézbe fogjuk, akkor érződik, hogy a kő nem porózus, leejtve élesen koppan stb.  A következő fokozat az, hogy a howlitot is hamisítják valamilyen őrleményből,  s ezt hamisítják türkizzé, (ez a hamisítvány sokkal könnyebb, mint egy ugyanolyan nagyságú türkiz) s végül de nem utolsó sorban vannak a teljesen szintetikus türkizek  (ilyennel még nem találkoztam, csak olvastam róla ).

36.60 Cts 100% NATURAL AWESOME TURQUOISE FANCY SHAPE CABOCHON LOOSE GEMSTONE36.60 Cts NATURAL TURQUOISE FANCY SHAPE CABOCHON LOOSE GEMSTONE

A második csiszolt türkiznek az alakja és a csiszolása tetszett meg 2015 utolsó napjaiban.

Fénykép-0010 m

Aztán mivel az első türkizt gyakran hordtam magammal, így félő volt, hogy előbb-utóbb elhagyom, így a következő évben “pótlásként” érkezett a lenti hat kő egy csomagban.

Fénykép-0032

Ilyen “ronda” a kövek alja, de gondolom gyűrűbe foglalva vagy medálként ez úgy sem látszik.

Fénykép-0034

69.35 Ct 6 Pc NATURAL BLUE OVAL SHAPE TURQUOISE LOT POLISHED KINGMAN BEST OFFER69.35 Ct 6 Pc NATURAL BLUE OVAL SHAPE TURQUOISE LOT POLISHED KINGMAN

S ezek után már csak az idén érkezett darabok bemutatása jönne, de előbb elmesélem végre, hogy mi is az a türkiz.

Fénykép-0030

A türkiz réz tartalmú alumínium foszfát. A foszfátok és rokonvegyületek osztályába, s ezen belül a víztartalmú foszfátok csoportjába tartozó ásvány. Triklin (háromhajlású) rendszerben kristályosodik. Cseppkőszerű kérges képződményként, esetenként apró piramisos kristályokban jelenik meg.  Általában a türkiz ritkán található meg jól formált kristályokban. Gyakrabban mikrokristályok összessége. A türkiz színe átlátszatlan égszínkék vagy zöldeskék, kékeszöld, almazöld, sárgászöld. Erősen mállott alumíniumban gazdag, felszíni vizek által módosított magmás kőzetösszletekben másodlagosan keletkezik. Gyakran üledékes kőzetekben jelenik meg.

Fénykép-0047

Képlete: CuAl6(PO4)4(OH)8x5H2O.
Sűrűség (g/cm3): 2,6 – 2,9
Kristályrendszer: triklin
Keménység: 5 – 6
Törése: kagylós
Hasadás: nincs
Átlátszóság: áttetsző, tömeges megjelenésben opak
Szín: világoskék, égkék, halványzöld, kékeszöld, kék, almazöld, szürkészöld. “türkiz”
Porszín: sárgás vagy zöld
Fénye: viaszfényű
Oldhatóság: meleg sósavban oldódik

Fénykép-0059

Már évezredek óta drágakőként értékesítették. Elkülönítve egymástól az ókori Afrika, Ázsia, Dél-Amerika és Észak-Amerika népeinek is az egyik kedvelt drágakő anyaga lett a türkiz. Az aztékok, egyiptomiak és tibetiek mágikus ereje miatt tisztelték. Indiában a test védelmezője szerencsétlenségek és balesetek ellen. Dél-Iránban szegénység és korai halál elleni amulettként viselik. A türkiz az indiánok gyógyító köve. Az indiánok, az egyiptomiak és a görögök is védő- és gyógyító kőként tisztelték. Egy régi közmondás szerint: A kéz, amely türkizt visel, soha sem lesz szegény. A türkiz név tulajdonképpeni jelentése az, hogy “török kő”. Az elnevezése onnan származik, hogy a türkiz kereskedelmi útvonala Törökországon át vezetett.

19.75 Ct Natural Arizona Mine Kingman Turquoise Gemstone Rough 1

19.75 Ct Natural Arizona Mine Kingman Turquoise Gemstone Rough

“A korai ókorban a Sinai-félszigeten ékszerkészítés céljából bányászták. Irán területén Nishapur város közelében ismertek előfordulásai, ahonnan egykoron Törökországon keresztül szállították Európába, innen származik elnevezése is. Németországban Türingia területén fordul elő. Lengyelország sziléziai vidékein található. Oroszország területén Szemipalatyinszk város közelében is fellelhető. Az Amerikai Egyesült Államok Arizona és Nevada szövetségi államokban fordul elő. /Wikipédia/
Magyarországon kisebb mennyiségben Recsken és Gyöngyösoroszi bányáiban találták példányait.

Fénykép-0071

Feltételezett hatásai: A biztosítja a vigaszt a lélek és a jólétet a test számára. Védelmet nyújtó kő, és emberemlékezet óta amulettként használják.Veszély és kockázat ellen véd, elősegíti a gyógyulást. Kedélyjavító hatása van, segítségével leküzdhetjük a depressziót és a félelmeket. Megóv a negatív energiáktól, helyreállítja a lelki harmóniát, önbizalmat ad. Sokrétegű gyógyhatással rendelkezik, leginkább azonban a torok tájékára és a légutakra van hatással.
Használhatjuk köhögés és hörghurut, torokgyulladás, szamárköhögés, mindenféle tüdőbetegségek, tüdőgyulladás, nyelési zavarok, megfázás, de akár pajzsmirigyműködés szabályozásának szükségessége esetén is. Jó hatással van a gyomorra,  az ízületekre, az izmokra, de izomláz ellen is hatásos. Segíti a szervezet méregtelenítését, jó hatással van a vesékre. Erős kő, amely az érvelésben és a véleménynyilvánításban nagy segítségünkre van. A türkiz több magabiztosságot kölcsönöz, és aktiválja a lehangolt és visszafogott embereke. Színe a kék ég és a tenger színe, a végtelen átlátszó magasság és mélység szimbóluma, a régi időkben szent kőnek tartották.

Fénykép-0046

Visszatérek a türkizbeszerzéseimhez. Kivétel nélkül valamennyi (minősíthető) kövem Indiából érkezett. A lenti 13,15 karátos csiszolt darab is.

Fénykép-0027

Excellent 13.15 Ct Oval Shape Natural Turquoise Certified Gemstone

13.15 Ct Oval Shape Natural Turquoise Certified Gemstone

Indiából érkezett, tehát az EU-n kívülről, ahonnan 22 euróig vámmentes a postai küldemény. Ellenőrzik, ezért nem árt 1-1 fájlban elmenteni a vásárláshoz tartozó bizonylatokat. (Akkor is, ha csak  száz esetenként  van egy-egy szúrópróba.) Konkrétan azt a küldeményt is ellenőrizték, amiben ez a türkiz érkezett, s mivel mint fentebb említettem igen jó áron szerzem be a darabjaimat, nem volt semmi gond. (Egy űrlapot kellett kitölteni, meg csatoltam a számlákat.) 

https://www.posta.hu/static/internet/download/Maganszemelyek_vamkezeles120101.pdf

Legvégére maradt a fekete leves.

32.10 Ct Shiny Black Copper Turquoise Oval Cut Octagon Cabochon For Jewellery

32.10 Ct~Shiny Black Copper Turquoise Oval Cut

Nagyon megtetszett ez a csiszolt kő, s csak most néztem utána, hogy milyen türkiz ez. Semmit nem találtam róla. Nyilván azért, mert nincs is fekete türkiz.  Egy nyilvános beszélgetés részletből a következőket lehetett kihámozni: “A fekete réz türkiz nem természetes drágakő. Fekete ónix vagy fekete spinell őrlemény (kőpor) rézzel keverve.” A fekete spinellt nem hiszem, mert jóval drágább, mint a türkiz…. Viszont akármi is ez, nekem továbbra is nagyon tetszik. 🙂

Fénykép-0076

Fénykép-0089

Fénykép-0081Fénykép-0014Fénykép-0060